Főmenü

FRONTLINE SPOT ON macska

Rácsepegtető oldat

Kezelés és megelőzés bolhák, kullancsok és tetvek ellen

Fipronil hatóanyag a bőr felszíne alatt, a faggyúmirigyekben tárolódik és folyamatosan a szőrszálakra és a bőr felületére kerül.

Összetétel:
Hatóanyag:
- Fipronil: 50,00 mg
Segéd- és vivőanyagok:
- Butil-hidroxianizol: 0,10 mg
- Butil-hidroxitoluol: 0,05 mg
- Etanol: 0,005 mg
Vivőanyag ad: 0,5 ml

Gyógyszerforma: Rácsepegtetős oldat, külsőleges használatra.

Célállat: Macska.

Javallat:
Bolhák (Ctenocephalides felis) és kullancsok (Rhipicephalus spp., Dermacentor spp., Ixodes spp.) okozta fertőzés gyógykezelésére és megelőzésére. A készítmény alkalmas továbbá Felicola subrostratus (tetű), Cheyletiella spp. (ragadozó atkák), Otodectes cynotis (rühatka) elleni védekezésre és bolha okozta allergiás bőrgyulladás (FAD) kezelésére és megelőzésére. Hatékony a Lyme betegség vektora az Ixodes ricinus ellen is.

Adagolás célállat fajonként:
A minimálisan ajánlott adag 7,5 mg fipronil/ttkg, azaz egy 0,5 ml-es pipetta/állat.

Adagolás és alkalmazásmód(ok):
Külsőleg, az állat bőrfelületére helyi ún. spot-on (rácsepegtetős) alkalmazással.

Felhasználási javaslat:
Tartsuk a pipettát a hegyével felfelé, majd pattintsuk le a kupakot. A gerincvonal mentén, a lapockák között hajtsuk szét a szőrt, hogy a bőr láthatóvá váljék. Helyezzük a pipetta hegyét közvetlenül a bőrre és nyomjuk meg a pipetta hasát többször. Lehetőleg két helyre és csak oda applikáljuk a készítményt, ahonnan azt az állat nem tudja lenyalogatni.
Egyszeri kezelés 5 hétig véd a bolhákkal, 3-4 hétig a kullancsokkal való fertőződéstől.
El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemébe vagy szájába jusson.
Havonta történő kezelés ajánlott olyan területeken, ahol a bolhával, illetve kullanccsal fertőződés veszélye nagy, ha a macska bolhaallergiás, illetve hypoallergén és lágyító samponokkal gyakran fürdetett kutyák esetében. Azokon a területeken, ahol kisebb a bolhákkal történő fertőződés veszélye és nem fordul elő kullancs, a Frontline spot on macska A.U.V. használata 6 hetente elégséges lehet.
Két kezelés között legalább 4 hétnek kell eltelnie, mivel a készítmény ártalmatlansága nem igazolt ennél rövidebb időközönként való alkalmazás esetén.

Ellenjavallat:
Nem alkalmazható 8 hetesnél fiatalabb és / vagy 1 kg-nál könnyebb macskákon.
Nem alkalmazható beteg (szisztémás betegségben szenvedő, lázas), illetve lábadozó állatoknál.
Nyulakon tilos alkalmazni, mert súlyos mellékhatásokat és halált is okozhat.
Alkoholra és inszekticid szerekre érzékeny állatot ne kezeljen.

Mellékhatás:
Ha lenyalja a macska, akkor rövid ideig nyálzást figyelhetünk meg, amit leginkább a vivőanyag okozhat.
Rendkívül ritkán az applikáció helyén átmeneti bőrreakció (a bőr elszíneződése, szőrhullás, viszketés, kipirosodás) alakulhat ki. Kivételesen nyálzás, átmeneti idegrendszeri tünetek (hyperaesthesia, depresszió), viszketés, szőrhullás, hányás és légzőszervi tünetek fordulhatnak elő.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Nem értelmezhető.

Különleges tárolási előírás:
Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!!
Eredeti csomagolásban, legalább 30 Celsius fokon tárolandó. Csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. Lejárati idő: a gyártástól számított 3 év.

Különleges figyelmeztetés:
Különleges figyelmeztetések az egyes célállat fajokra vonatkozóan.
A készítményt olyan helyre kell applikálni, ahonnan azt az állat nem tudja lenyalni és az állatok egymást se tudják nyalogatni a kezelés után. Nincs adat macskáknál a fürdetés, samponozás hatékonyság csökkentő hatásáról. Mindazonáltal a kutyákra vonatkozó ismeretek alapján nem ajánlott fürdeti az állatot a kezelés utáni két napon belül.
Egy-egy kullancs megtapadhat az állaton, ezért a fertőző betegségek átvitelét nem lehet teljesen kizárni. Ajánlott az állat tartózkodási helyét is kezelni megfelelő ektoparazitikummal.

Túladagolás:
A nemkívánatos hatások megjelenésének kockázata növekedhet túladagoláskor. Vakarózás előfordulhat a következő kezeléskor. A készítmény túladagolásakor az alkalmazás helyén a szőr ragacsosnak tűnhet, de ez 24 órán belül megszűnik.

Állatok kezelését végző személyre vonatkozó munkavédelmi óvórendszabályok:
A készítmény nyálkahártya és szem irritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy szembe vagy szája jusson. Az alkalmazó, illetve az állat ektoparazitikumokkal vagy alkohollal szembeni ismert túlérzékenysége esetén kerülni kell az érintkezést a Frontline spot-on készítménnyel.
El kell kerülni, hogy a pipetta tartalma bőrre jusson. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel alaposan kezet kell mosni. Ha véletlenül szembe kerül a termék, akkor tiszta vízzel alaposan ki kell mosni.
A készítmény használata után kezet kell mosni.
Amíg az alkalmazás helye szárazzá nem válik, addig a kezelt állatokat nem szabad simogatni és a gyerekeket nem szabad engedni játszani velük. Ezért javasolt az állatokat koraeste kezelni, és ezek az állatok nem aludhatnak a gazdával, különösen gyerekkel.
A kezelés alatt nem szabad dohányozni, enni és inni.

Fel nem használt készítmény vagy hulladékának kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások (amennyiben szükségesek):
A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint az állatgyógyászati készítményből származó hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
A filpronil kedvezőtlenül hat a vízi élőlényekre. El kell kerülni, hogy a készítmény vagy a kiürült csomagolóanyag élővizekbe jusson.

Kiszerelés:
- 1 x 0,50 ml műanyag pipetta letörhető fejjel blisteres csomagolásban.

Törzskönyvi szám: 690/1997. FVM

Forgalomba-hozatali engedély jogosultja:
Merial - 29 avenue Tony Garnier 69007 Lyon, Franciaország.

Gyártó: Merial Toulouse, Franciaország.

Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató.

Utolsó módosítás a leírásban: 2010 április.

Kapcsolódó kifejezések:
Frontline ára. Frontline csepp, Frontline cseppek, Frontline kullancs csepp, Frontline kullancs cseppek, Frontline spot on ára. Frontline spot on csepp, Frontline spot on cseppek, Frontline spot-on ára. Frontline spot-on csepp, Frontline spot-on cseppek, Frontline spot on macska ára. Frontline spot on macska csepp, Frontline spot on macska cseppek, Frontline spot-on macska ára. Frontline spot-on macska csepp, Frontline spot-on macska cseppek, Frontline macska spot on ára. Frontline macska spot on csepp, Frontline macska spot on cseppek, Frontline macska spot-on ára. Frontline macska spot-on csepp, Frontline macska spot-on cseppek, Frontline rácsepegtető folyadék, Frontline rácsepegtető oldat, Frontline rácsepegtető csepp, Frontline rácsepegtető cseppek, Frontline macska rácsepegtető folyadék, Frontline macska rácsepegtető oldat, Frontline macska rácsepegtető csepp, Frontline macska rácsepegtető cseppek,

Termékek linkjei: