Főmenü

FRONTLINE COMBO SPOT-ON kutya

Rácsepegtető oldat

Kezelés és megelőzés bolhák, kullancsok és tetvek ellen

Fipronil hatóanyag a bőr felszíne alatt, a faggyúmirigyekben tárolódik és folyamatosan a szőrszálakra és a bőr felületére kerül

FRONTLINE Combo Spot On „S" méret
Összetétel:
- Fipronil: 67,00 mgr
- (S)- metoprén: 60,30 mg
- Segéd- és vivőanyag ad: 0,67 ml

FRONTLINE Combo Spot On „M" méret
Összetétel:
- Fipronil: 134,00 mgr
- (S)- metoprén: 120,60 mg
- Segéd- és vivőanyag ad: 1,34 ml

FRONTLINE Combo Spot On „L" méret
Összetétel:
- Fipronil: 268,00 mgr
- (S)- metoprén: 241,20 mg
- Segéd- és vivőanyag ad: 2,68 ml

FRONTLINE Combo Spot On „XL" méret
Összetétel:
- Fipronil: 402,00 mgr
- (S)- metoprén: 361,80 mg
- Segéd- és vivőanyag ad: 4,02 ml

Gyógyszerforma: Rácsepegtetős oldat, külsőleges használatra.

Célállat: Kutya.

Javallat:
Elsősorban bolhák ellen alkalmazható, valamint kullancsok és/vagy szőrtetvek ellen.
Bolhák ellen (Ctenocephalides spp.). A kifejlett bolhák által okozott újrafertőződés elleni inszekticid hatás 8 hétig tart. A bolhák szaporodásának megakadályozása a kifejlett bolhák által lerakott peték (ovicid hatás), az abból származó lárvák és bábok (larvicid hatás) fejlődésének gátlása az alkalmazást követő 8 hétig tart.
Kullancsok ellen (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus).
A termék 4 héten keresztül folyamatosan tartó atkaölő hatással rendelkezik kullancsok ellen.
Szőrtetvek ellen (Felicola subrostratus).
A termék felhasználható a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (Flea Allergy Dermatitis, FAD) kezelési stratégiájának részeként.

Adagolás célállat fajonként:
A minimálisan ajánlott adag 6,7 mg fipronil / ttkg, azaz
- Egy 0,67 ml-es (S) pipetta 2-10 kg közötti kistestű kutyának.
- Egy 1,34 ml-es (M) pipetta 10-20 kg közötti testtömegű kutyának.
- Egy 2,68 ml-es (L) pipetta 20-40 kg közötti testtömegű kutyának.
- Egy 4,02 ml-es (XL) pipetta 40 kg-nál nehezebb, nagytestű kutyának.
- Egy 4,02 ml-es (XL) pipetta + egy megfelelő kisebb méretű pipetta 60 kg-nál nagyobb testtömegű kutyának.

S méret:
Egy 2-10 kg testtömegű kutyának egy 0,67 ml-es (S) pipetta tartalmának bőrre történő helyi alkalmazása a minimálisan ajánlott fipronil adagnak, 6,7 mg/kg-nak, és a minimálisan ajánlott (S)-metoprén adagnak, 6,0 mg/kg-nak, felel meg.

M méret:
Egy 10-20 kg testtömegű kutyának egy 1,34 ml-es (M) pipetta tartalmának bőrre történő helyi alkalmazása a minimálisan ajánlott fipronil adagnak, 6,7 mg/kg-nak, és a minimálisan ajánlott (S)-metoprén adagnak, 6,0 mg/kg-nak, felel meg.

L méret:
Egy 20-40 kg testtömegű kutyának egy 2,68 ml-es (L) pipetta tartalmának bőrre történő helyi alkalmazása a minimálisan ajánlott fipronil adagnak, 6,7 mg/kg-nak, és a minimálisan ajánlott (S)-metoprén adagnak, 6,0 mg/kg-nak, felel meg.

XL méret:
Egy 40 kg testtömeg feletti kutyának egy 4,02 ml-es (XL) pipetta tartalmának bőrre történő helyi alkalmazása a minimálisan ajánlott fipronil adagnak, 6,7 mg/kg-nak, és a minimálisan ajánlott (S)-metoprén adagnak, 6,0 mg/kg-nak, felel meg.

Alkalmazás módja:
Külsőleg, az állat bőrfelületére helyi ún. spot on (rácsepegtetős) alkalmazással.
Két kezelés között legalább négy hétnek kell eltelnie ártalmatlansági kísérleti eredmények hiányában. Vemhesség és szoptatás alatt a termék alkalmazható.

Alkalmazás módja:
Külsőleg, az állat bőrfelületére helyi, ún. spot on alkalmazással.
Tartsuk függőlegesen, keskeny végével felfelé a pipettát. A pipetta keskeny részét ütögessük meg úgy, hogy a tartalma a pipetta főtestében maradjon. Pattintsuk hátra a pipetta elkeskenyedő végét. Az állat hátán, a nyak kezdeténél, a váll vonala előtt hajtsuk szét a szőrzetet oly módon, hogy a bőr láthatóvá váljon. Helyezzük a pipetta elkeskenyedő végét a bőrre és nyomjuk ki többször úgy, hogy a tartalma teljesen kiürüljön, közvetlenül egy helyre, a bőrre.

Túladagolás:
A nemkívánatos hatások megjelenésének kockázata növekedhet túladagoláskor, ezért az állatokat mindig a testtömegüknek megfelelő méretű pipettával kell kezelni.

Ellenjavallat:
Adatok hiányában 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 2 kg-nál könnyebb kutyakölyköknél nem alkalmazható. Nem alkalmazható beteg (szisztémás betegség, láz) ill. lábadozó állatokon. Nyulakon nem szabad alkalmazni, mert nemkívánatos reakciók, elhullás is előfordulhat. Ezt a terméket speciálisan kutyáknak fejlesztették ki. Macskákon nem alkalmazható, mert túladagolás történhet.

Mellékhatások:
Ha lenyalás fordul elő, akkor rövid ideig túlzott mértékű nyálzás figyelhető meg, ami leginkább a vivőanyag természete miatt jön létre.
A rendkívül ritkán előforduló mellékhatások közül rövid ideig tartó bőr reakciókat (pikkelyezés, helyileg a szőr kihullása, viszketegség, kipirosodás) és testszerte viszketegséget vagy a szőr kihullását figyelték meg az applikáció helyén a termék használata után. Kivételesen túlzott nyálelválasztás, átmeneti idegrendszeri tünetek (túlérzékenység, depresszió, ingerlékenység), hányás, vagy légzési tünetek fordultak elő a készítmény alkalmazása után.
A túladagolás kerülendő.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
Nem értelmezhető.
Élelmiszertermelő állatnak nem adható.

Tárolás:
Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!
+ 30 Celsius fok alatti hőmérsékleten tárolandó.
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Tűzveszélyes.

Felhasználható:
Csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

Lejárati idő:
Eltarthatóság: 3 év.
A csomagoláson jelezett időpontig.

Figyelmeztetés:
Fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a készítményt olyan helyre juttattuk, ahonnan az állat nem tudja lenyalni és az állatok egymást sem tudják nyalogatni a kezelés után. Fürdetés / vízbe merülés a kezelés utáni két napon belül és a heti egy alkalomnál gyakoribb fürdetés kerülendő, mivel ezekre vonatkozóan nem készült tanulmány, hogy milyen befolyást gyakorolnak a termék hatékonyságára. Lágyító samponok csak a kezelés előtt használhatók, ha az applikáció után heti rendszerességgel használjuk azokat, akkor kb. 5 hétre csökkentik a bolhák elleni védelmet. Egy hat hétig tartó vizsgálat során a kutyák hetente 2 %-os klórhexidin tartalmú samponnal történő fürdetése nem befolyásolta a készítmény bolhák elleni hatékonyságát. Nem szabad megengedni, hogy a kutyák vízben ússzanak a kezelés után 2 napig. Egy-egy kullancs megtapadhat az állaton. Emiatt, kedvezőtlen körülmények között, a fertőző betegségek átvitelét kullancsok által nem lehet teljesen kizárni. Az állatokról származó bolhák gyakran elszaporodnak az állatok kosarában, fekvő- és pihenőhelyén, a padlón és a kárpitokon. Tömeges elszaporodáskor és az ellenintézkedések megkezdésekor ezeket a helyeket kezelni kell megfelelő rovarirtó szerrel, és rendszeresen porszívózni kell.
Kerülni kell a terméknek az állat szemébe jutását.

Munkavédelmi óvórendszabályok:
Az állat kezelését végző személyre vonatkozó munkavédelmi óvórendszabályok:
A készítmény nyálkahártya- és szem irritációt okozhat. Ezért el kell kerülni a terméknek a szembe illetve szájba jutását. A kezelést végző személy illetve az állat inszekticidekkel vagy alkohollal szembeni, ismert túlérzékenysége esetén kerülni kell az érintkezést a készítménnyel.
Kerülni kell a pipetták tartalmának az ujjakkal történő érintkezését. Ha előfordul, szappannal és vízzel kezet kell mosni. Ha véletlenül szembe kerül a termék, akkor bő vízzel alaposan ki kell mosni. Használat után kezet kell mosni. Amíg a kezelés helye meg nem szárad, addig a kezelt állatokat nem szabad megfogni, és a gyermekeket nem szabad engedni, hogy játsszanak velük. Emiatt nem napközben, hanem koraeste javasolt kezelni az állatokat. A kezelt állatok ne aludjanak együtt a gazdákkal, különösen a gyermekekkel.
A kezelés alatt nem szabad dohányozni, enni és inni!

Környezetvédelmi előírások:
A fel nem használt készítmény vagy hulladékának kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások (amennyiben szükségesek):
A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint az állatgyógyászati készítményekből származó hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. A készítmény nem kerülhet a természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre.

Kiszerelés:

S méret:
1 x 0,67 ml pipetta letörhető fejjel bliszter csomagolásban.
Egy kartondobozban egy bliszter csomagolás, a bliszter csomagolásban 3 x 0,67 ml pipetta letörhető fejjel.

M méret:
1 x 1,34 ml pipetta letörhető fejjel bliszter csomagolásban.
Egy kartondobozban egy bliszter csomagolás, a bliszter csomagolásban 3 x 1,34 ml pipetta letörhető fejjel.

L méret:
1 x2,68 ml pipetta letörhető fejjel bliszter csomagolásban.
Egy kartondobozban egy bliszter csomagolás, a bliszter csomagolásban 3 x 2,68 ml pipetta letörhető fejjel.

XL méret:
1 x 4,02 ml pipetta letörhető fejjel bliszter csomagolásban.
Egy kartondobozban egy bliszter csomagolás, a bliszter csomagolásban 3 x 4,02 ml pipetta letörhető fejjel.

Gyártó/törzskönyvi engedélyes: Merial S.A.S. (Lyon, Franciaország).

Törzskönyvi szám: 1403/2004. FVM

Forrás: A termék dobozán található „Használati utasítás".

Használati utasítás utolsó jóváhagyásának időpontja: 2006. február 20.

Kapcsolódó kifejezések:
Frontline S, Frontline Combo S
Frontline M, Frontline Combo M
Frontline L, Frontline Combo L
Frontline XL, Frontline Combo XL