Főmenü

B-VIT COMPLEX tabletta

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Kiegészítő takarmány kutyák és macskák részére.
Ízesített negyedelhető tabletta, bliszterezve.

Összetétel:
Élesztők, növényi eredetű származékok, ásványi anyagok, hús és állati származékok, olajok és zsírok, magnézium-sztearát.

Adalékanyagok kg-ként:
Tápértékkel rendelkező adalékanyagok:
- Tiamin-hidroklorid (B1-vitamin): 166,67 gr
- Riboflavin (B2-vitamin): 41,67 gr
- Piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin): 166,67 gr
- Cianokobalamin (B12-vitamin): 0,83 gr
- Folsav (B9-vitamin, M-vitamin): 16,67 gr
- Biotin (B7-vitamin, H-vitamin): 16,67 gr

Adalékanyagok 1 tablettában:
Tápértékkel rendelkező adalékanyagok:
- Tiamin-hidroklorid (B1-vitamin): 100 mg
- Riboflavin (B2-vitamin): 20 mg
- Piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin): 100 mg
- Cianokobalamin (B12-vitamin): 500 mikrogramm
- Folsav (B9-vitamin, M-vitamin): 10 mg
- Biotin (B7-vitamin, H-vitamin): 10 mg

Beltartalom:
- Nyersfehérje: 35,8 %
- Nyersolajok és zsírok: 1,7 %
- Nyersrost: 33,3 %
- Nyershamu: 7,2 %

Felhasználási terület:
B-vitamin hiány pótlására, amely idegrendszeri, kardiovaszkuláris vagy bőrtünetekben nyilvánulhat meg. A B-vitaminok a fehérje-, zsír-,  és szénhidrát-anyagcserét szabályozó enzimrendszer nélkülözhetetlen elemei. Hiányuk elsősorban fertőző betegség, éhezés, emésztési zavarok vagy egyoldalú takarmányozás esetén alakul ki.

B1-vitamin a szénhidrát-anyagcsere különböző reakcióinak koenzimjeként jelentős. Csökkent felvétele, vagy tiamin-antagonista anyagok jelenléte a takarmányban esetén szív-és érrendszeri vagy idegrendszeri zavarok léphetnek fel.

B2-vitamin különböző enzimek, pl. a légzési láncban résztvevő flavoproteinek koenzimje. Hiánya esetén csökkent étvágy, növekedési zavar, szőrhullás, anémia vagy súlyosabb esetben  akár neuropátia is megfigyelhető.

B6-vitamin a fehérjék és aminosavak anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Hiánya esetén anémia vagy súlyosabb esetben akár neuropátia is jelentkezhet.

B12-vitamin elengedhetetlen a sejtnövekedés és a sejtosztódás folyamata során. Hiányakor növekedési zavarok, étvágytalanság, a vérkép megváltozása (anémia), fénytelen szőrzet és esetleg neurológiai zavarok (izgatottság, koordinációs zavar) detektálható.

Biotin számos enzim alkotóeleme, elsősorban a fehérje-anyagcsere szempontjából lényeges. Nélkülözhetetlen a  bőrepithel alapját adó keratin, a szőr és a körmök képzéséhez. Hiánya esetén bőr-és szőrproblémák, illetve az újszülött egyedek vitalitása figyelhető meg.

Folsav metilcsoport-szállítóként számos anyagcsere folyamatban kulcsfontosságú szerepet tölt be. A folsavhiány csökkent étvágy, a vérkép megváltozása, az immunrendszer gyengülése, illetve az újszülött egyedek csökkent vitalitása formájában jelenhet meg.

Etetési útmutató:
A tablettákat közvetlenül szájon át vagy jutalomfalatba rejtve, esetleg a takarmánnyal együtt apróra törve kell beadni.

Javasolt adag:
- Kutya: 1 tabletta / 10 ttkg, napi egyszer.
- Macska: 0,5 tabletta / 5 ttkg, napi egyszer.
Az alkalmazás időtartamát az állatorvos határozza meg, mely alapvetően a vitaminhiány okától és súlyosságától függ. Általában többhetes kúra alkalmazása szükséges.

Tárolás:
Hűvös, száraz helyen tárolandó. Gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Gyártó:
CP-Pharma. GmbH, Ostlandring 13, 31303 Burgdorf Németország.

Kiszerelés:
20 db tabletta bliszterezve, papírdobozban.

Felhasználható:
A dobozon, csomagoláson jelzett időpontig.

Figyelmeztetések:
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Kizárólag állatgyógyászati, állategészségügyi vagy állatápolási célra!
Kizárólag állat takarmányozási felhasználásra!
Kockázatok, kölcsönhatások és mellékhatások tekintetében olvassa el a használati utasítást és / vagy kérdezze meg kezelő állatorvosát!

Forrás:
A termék csomagolásán / csomagolásában található tájékoztató, címke és / vagy használati utasítás.

Utolsó módosítás a leírásban: 2020 május.HASZNOS INFORMÁCIÓK


Javallat:
6 esszenciális B-vitamin kombinációja.
B-vitaminhiány pótlására, amely idegrendszeri, kardiovaszkuláris vagy bőrtünetekben nyilvánulhat meg. Elhúzódó betegség kiegészítő terápiájaként gyorsítja a regenerációt és elősegíti a gyógyulást.

Leírás:
A vízoldható B-vitaminok alkotják az egyik legnépesebb csoportot a vitaminok között, s tagjai a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserét szabályozó enzimrendszerek megfelelő működéséhez szükségesek, így elengedhetetlen szerepük van - többek között - az idegrendszer, illetve a gyomor-és béltraktus funkciójának fenntartásában, valamint a bőr, a szőrzet és a szem felépítésében. Kiegyensúlyozott takarmányozás esetén a B-vitaminokkal összefüggő hiánybetegségek csak ritkán alakulnak ki, azonban krónikus betegség, tartós éhezés vagy felszívódási, szintetizálási zavarok fennállásakor vitaminpótlásra van szükség.
Az alábbiakban néhány fontosabb B-vitamin jellemző tulajdonságait emeljük ki.

B1-Vitamin (Tiamin):
Az egyik „legrégebbi” vitamin biológiailag aktív formájában, koenzimként vesz részt a szénhidrát- anyagcsere különböző folyamataiban. A magas hőmérséklet és a nedvesség a tiamin hidrolíziséhez vezet. Forrása elsősorban az élesztő, a gabonamagvak, a máj és a tojássárgája. Hiánybetegségének okai lehetnek az állandó B-vitamin szegény takarmányozás (pl. fehér liszt, fényezett rizs, zsírdús takarmányok), hosszantartó antibiotikum-terápia, valamint a nyers édesvízi halak vagy hering tartós fogyasztása, mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak tiamináz enzimet. A nem megfelelő B1-vitamin ellátottság tünetei embereknél (Beri beri) nem specifikusak: eleinte étvágytalanság, koprophagia jelentkezhet, később izomgyengeség, idegrendszeri tünetek (pl. a fej ventroflexiója macskánál, ataxia kutyáknál, kardiovaszkuláris problémák (bradycardia, macskáknál hypertrophiás kardio- myopathia) lépnek fel.

B2-Vitamin (Riboflavin):
A laktoflavin néven is ismert B2-vitaminnak elsősorban a légzési láncban koenzimként és a zsírsav- szintézisben betöltött szerepét kell kiemelni. B2-vitamin nagy mennyiségben található meg a tejben, élesztőben, májban, tüdőben és az előgyomrokban. Hiányában étvágytalanság, növekedési zavarok, izomgyengeség, bőrgyulladás és a szaruhártya elhomályosodása figyelhető meg. Előrehaladott stádiumban szívritmuszavarok, a testhőmérséklet csökkenése, hypoglikémia vagy a máj elzsírosodása jelentkezhet, illetve hirtelen elhullás következhet be.

B6-vitamin (Pyridoxin):
A B6-vitamin a szervezetben fontos szerepet játszik a fehérje- és aminosav-anyagcsere során. A legtöbb takarmány elegendő mennyiségben tartalmazza, ezért a hiánybetegség kialakulásának valószínűsége igen csekély. A B6-hypovitaminózis során étvágytalanság, növekedési zavar, valamint mikrocyter, hypochrom anémia fordulhat elő. Súlyos esetben keringési zavarok és epileptiform rohamok alakulnak ki.

B12-vitamin (Cianokobalamin):
Biológiailag aktív formájában elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez és a sejtosztódáshoz. Mivel a B12-vitamin bakteriális szintézis eredménye, megfelelő mennyiségű beviteléhez állati eredetű takarmányra vagy B12-vitamin kiegészítésre van szükség. A kizárólagos növényi eredetű takarmányozás B12-vitamin hiányához vezet. Hypovitaminózis alakul ki akkor is, ha a bélből való felszívódáshoz szükséges intrinsic faktor (ún. „belső tényező”: egy glikoprotein) termelődése csökken vagy működése zavart szenved, ill. bakteriális túlszaporodás eredményeként a normális körülmények között a szükségleteket fedező kobalamin nem elegendő. Tünetek: étvágycsökkenés, letargia, korlátozott növekedés, krónikus, nem regeneratív anémia, anisocytosis és poikilocytosis, neutropenia, macskánál progresszív spinális ataxia.

Biotin (B7-vitamin - H-vitamin):
A biotin a szervezetben számos enzim alkotójaként vesz részt és fontos szerepet játszik a szénhidrát-, zsír- és különösen a fehérje-anyagcserében. Nélkülözhetetlen a keratin - a bőr, szőr és köröm egyik legfőbb komponensének- felépítésében. A tojásfehérjében található avidin a biotinhoz kötődve komplexet képez, megakadályozva ezzel a biotin felszívódását. Hiányában fénytelen, durva szőrzetet, alopéciát, korpázó bőrt, viszketést és bőrgyulladást lehet megfigyelni. Vemhességalatti vitaminhiány az újszülöttek életképességének csökkenését okozhatja.

Folsav (B9-vitamin - M-vitamin - Folic Acid):
Tetrahidrofolsav formájában a nukleinsav szintézisben játszik fontos szerepet. Hiánybetegségek ritkán fordulnak elő, mert a szükséges mennyiségű folsav a takarmánnyal jut be a szervezetbe. Ezen kívül a gyomor- és bélcsatornában a mikrobiális szintézis eredményeként elegendő mennyiség termelődik a szervezet számára. Amennyiben mégis hiánybetegség lépne fel, a következő elváltozások tapasztal- hatók: étvágytalanság, a súlygyarapodás csökkenése, anémia (megaloblastos), leukopenia, glossitis, valamint az immunrendszer nem megfelelő működése. Vemhesség alatti nem megfelelő ellátottság az újszülöttek csökkent életképességében nyilvánul meg.

Források:
H. Meyer, J. Zentek: Ernehrung des Hundes: Grundlagen - Fütterung – Dietetik
Michel S. Hand: Klinische Diatetik für Kleintiere
W. Löscher, F.R. Ungemach, R. Kroker: Pharmakotherapie bei Haus und Nutztiere
http: / www . vetpharm . uzh . ch/


Kapcsolódó kifejezések, címkék:
B-Vit Complex tabletta ár, B-Vit Complex tabletta ára, B-Vit Complex kapszula ár, B-Vit Complex kapszula ára,  B-Vit Complex kiegészítő táplálék, B-Vit Complex táplálék kiegészítő, B-Vit Complex takarmány kiegészítő, B-Vit Complex kiegészítő takarmány, B-Vit Complex complex B-vitamin kiegészítő táplálék, B-Vit Complex complex B-vitamin táplálék kiegészítő, B-Vit Complex complex B-vitamin takarmány kiegészítő, B-Vit Complex complex B-vitamin kiegészítő takarmány, B-Vit Complex kutya complex B-vitamin kiegészítő táplálék, B-Vit Complex kutya complex B-vitamin táplálék kiegészítő, B-Vit Complex kutya complex B-vitamin takarmány kiegészítő, B-Vit Complex kutya complex B-vitamin kiegészítő takarmány, B-Vit Complex complex kutya B-vitamin kiegészítő táplálék, B-Vit Complex complex kutya B-vitamin táplálék kiegészítő, B-Vit Complex complex kutya B-vitamin takarmány kiegészítő, B-Vit Complex complex kutya B-vitamin kiegészítő takarmány, B-Vit Complex macska complex B-vitamin kiegészítő táplálék, B-Vit Complex macska complex B-vitamin táplálék kiegészítő, B-Vit Complex macska complex B-vitamin takarmány kiegészítő, B-Vit Complex macska complex B-vitamin kiegészítő takarmány, B-Vit Complex complex macska B-vitamin kiegészítő táplálék, B-Vit Complex complex macska B-vitamin táplálék kiegészítő, B-Vit Complex complex macska B-vitamin takarmány kiegészítő, B-Vit Complex complex macska B-vitamin kiegészítő takarmány,

Termékek linkjei: