Főmenü

KLISTIER (Practo-Clyss) oldat


HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Oldat rektális beöntéshez.

Összetétel: 100 ml oldat tartalma:
- Nátrium-monohidrogén-fosztfát x 12 H2O: 8,02 gr
- Nátrium-hidrogén-foszfát x 2 H2O: 18,09 gr
- Metilparaben
- Nátrium-benzoát
- Nátrium- hidroxid
- Desztilláltvíz

Javallat:
Obstipáció, a végbél gyors és tartós kiürítése operáció előtt, röntgen- és ginekológiai vizsgálatok előkészítése, rektoszkópia, proktoszkópia.

Alkalmazás és adagolás:
- Nagyobb testű kutyáknak: 1/2-1 palack.
- Kisebb testű kutyáknak: 1/4-1/2 palack.

A védőkupak eltávolítása után a már bezsírozott beöntőcsövet az állat végbelébe óvatosan felvezetjük. A műanyag tartály enyhe nyomásával az oldatot a végbélbe juttatjuk. Az oldat kb. 5-10 perc alatt kifejti hatását.

A pufferoldat a végbélben gyorsan kifejti hatását a bélsár lágyításával. A bél megközelítően fiziológiai kiürítése után a végbél teljesen üres marad.

Ellenjavallat:
Haemorrhagia, peritonitis.

Mellékhatás:
Nem ismert.

Figyelmeztetés:
A Klistier oldat használat előtt meleg vízben melegíthető. Csak akkor használható, ha az oldat áttetsző és a tartály nem sérült.

Csomagolás:
130 ml-es műanyag palack alkalmazásra készen.FIGYELMEZTETÉS:

Klistier oldat rektális beöntéshez állatgyógyászati célú alkalmazása.

ttps://portal.nebih.gov.hu/-/klistier-oldat-rektalis-beonteshez-allatgyogyaszati-celu-alkalmazasa

2017. március 16, csütörtök

Klistier oldat rektális beöntéshez az OGYÉI Orvostechnikai Főosztálya állásfoglalása alapján orvostechnikai eszköznek minősül, így jogszerűen forgalmazható Magyarországon.

Mivel az orvostechnikai eszközök emberen, vagy emberből származó mintán történő alkalmazásra szolgálnak, a termék állatgyógyászati célú felhasználása kívül esik a rendeltetésszerű felhasználás körén, tehát úgynevezett off-label alkalmazás. A humán célú felhasználástól eltérő használat során előálló bármely váratlan esemény vagy nem kívánatos reakció esetén minden jogi felelősség a gyártóról az alkalmazóra száll át. Mivel ez az orvostechnikai eszköz macskáknál súlyos mellékhatásokat okozhat, adagolásának hipokalcémia, hipofoszfatémia, hipoglikémia, hipotermia és akár elhullás is lehet a következménye, felhívjuk az állatorvosok figyelmét, hogy a terméket ne alkalmazzák macskák esetében! Egyéb célállatfajokon történő alkalmazás esetében is fokozott óvatosság javasolt. Felhívjuk a forgalmazók figyelmét, hogy az orvostechnikai eszköz állatgyógyászati termékként nem reklámozható!

Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató.

Utolsó módosítás a leírásban: 2020 május.