Főmenü

ADOMÁNYOZÁS


NAGYSZÉNÁSI ÁLLATVÉDŐ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

"Ha felveszel egy éhező kutyát és jóllakottá teszed, nem fog megharapni, ez az alapvető különbség a kutya és az ember között!"(Mark Twain)

A Nagyszénási Állatvédő Közhasznú Egyesület 2009. augusztus 29-én alakult, kis támogatottságú szervezet. Tagjai közül a többség csak a tagdíj befizetésével tud segíteni, ketten-hárman vagyunk, akik az állatok tényleges mentésével foglalkozunk. Eddig saját erőből, most egyesületként, mert saját anyagi lehetőségeink végesek.
Békés megyét szinte mindenütt Viharsarokként ismerik. Jelenleg legfőképpen az állatok szemszögéből viharos a helyzet. Miközben az ország más részein igyekeznek a sintértelepek helyett állatmenhelyekre szállítani a gazdátlan állatokat, itt még mindig sintér tevékenykedik kegyetlen módszereivel.

Néhány fő jellemzőnk, amelyek az alapító okiratunkban is szerepelnek:
Az egyesület célja az elhagyott-, illetve elhagyni kívánt állatok gondozásba vétele, részükre megfelelő egészséges tartás biztosítása (időlegesen). Menhelyet nem üzemeltetünk, de szeretnénk a későbbiekben, ha anyagi lehetőségeink megengedik. Ideiglenes befogadással segítünk, valamint az üres házban magára hagyott állatok esetében a helyszínen gondozzuk az állatot, ha az új tulajdonos (örökös) biztosítja a bejutásunkat naponta.
Kiemelten kezeljük a vashordós kutyatartás felszámolását. Igyekszünk fa kutyaházat juttatni a vashordók helyére. Harcolunk a megkötés ellen és küzdünk azért, hogy a gazdák belássák a jó kerítés szükségességét.
A gondozásunkban lévő, gazdára váró állatokat különböző médiafelületen hirdetjük. Ingyenes hirdetési lehetőséggel növeljük a gazdikereső állatok esélyeit.
A gondozásunkból kikerült állatokat ivartalanítva, örökbefogadási szerződéssel adjuk oda, nyomon követjük az állat további sorsát.
Célunk, hogy népszerűsítsük és anyagilag támogassuk az ivartalanítást, az állatok részére szolgáló fogamzásgátló tablettát, a felelősségteljes állattartást. Ivartalanítási akciókat szeretnénk hirdetni, ahol a költségek egy részét átvállaljuk.
Célunk, hogy az állatok a megfelelő állatorvosi ellátásban részesüljenek (kötelező oltás biztosítása, az állat állapotának feljavítása, sérülések gyógyítása, stb.).
Az egyesület feladatának tekinti a társadalom tájékoztatását, az embereket terhelő felelősség megismertetését. Ennek eszköze a honlap, az újság és a helyi tv képújságja.
Azokat a kutyákat, amelyeknek semmiképpen nem akad gazdája, lehetőség szerint befogadja a legközelebbi menhely, amely Orosházán van. Ide is sokat kell várni, mert ők is állandóan létszámproblémával küzdenek. A kötelező oltások és az ivartalanítás biztosításával célunk továbbá, hogy az ő költségeiket is minél kisebb mértékben növeljük.
Valójában mindezeket nagyon nehéz véghezvinni. A kóbor állatokat sintér veszélyezteti, a házaknál is sok állat rossz körülmények között él. A haszonállatok is. Nyakba nőtt bálamadzag, csontsovány vagy szőrtelen kutyák tehénláncon megkötve, sovány macskák, akiket felelőtlenül hagynak szaporodni. Vannak, akik elköltöznek és ott hagyják az állatot éhen veszni az üres házban vagy bedobnak kicsiket mások udvarára. Kiviszik az erdőbe és a pusztaságba. Az embereket sokszor lehetetlen meggyőzni, nem is értik, mit beszélek. Ha kinevetnek, az még a jobbik eset. Sokszor olyannak érzem a harcot, mintha a maffiával állnék szemben: falakba ütközöm, félreállítanak, a hatóságok elzárkóznak a témától, pedig lenne intézkedési jogkörük. Azok, akik hasonlóan éreznek, mint mi, saját erőből támogatják az állatokat, akik pedig nem így éreznek, nem is támogatnak minket sem. Sajnos az utóbbiak vannak többen. Szükségünk lenne élelemre, bolhairtóra és féregtelenítőre, vitaminokra, fa kutyaházakra, szállítókosarakra, textil szájkosarakra. Nagyon örülnénk a lejárt szavatosságú konzervek, tésztafélék felajánlásának is. Az igazi nagy álmunk egy állatotthon kialakítása és egy használt autó vásárlása, amelynek segítségével be tudnánk hordani az állatokat az orosházi kórházba, és nem kellene mindig arra várni, hogy valaki elvigyen minket. Ezek megvalósulásával a sintért is könnyebb lenne kirekeszteni a faluból, mert akkor tudnánk vállalni azonnali elszállítást, ha a „gazdának" már nem kell az állat. Jelenleg gyalogolunk, cipekedünk, az élelmet és a kutyákat is könnyebben szállítanánk autóval. Itt Citroën Berlingo, Renalut Kangoo vagy Peugeot Partner típusú autókra gondolok, amelyek lehetővé teszik állatok és rakomány szállítását is, ez utóbbi típus azért jobb a többinél, mert egy légterű, így az állatok nincsenek annyira elkülönítve, hallhatnák a hangunkat, nem félnének annyira szállítás közben. Aki az autót megvenné nekünk, számíthatna a reklámunkra, akár az autó oldalán is viselnénk, mint fő támogatót.

A fő álmunk azonban az, hogy olyan rendszer legyen Magyarországon is, mint az Animal Planet-en látni, ahol jól felszerelt kórházban gyógyulnak az állatok, saját orvossal, és a törvény lehetővé teszi az azonnali intézkedést a kegyetlen gazdák ellen. Ezt sajnos mi már nem fogjuk megérni, pedig nem vagyunk öregek. Kezdetnek megtenné az is, ha hivatásként lehetne ezzel foglalkozni, minden mást félretéve. Ha van olyan szervezet, aki alkalmazna minket az itteni helyzet segítésére, a nap 24 órájában foglalkozhatnánk ezzel.
Nagy szerencsénk, hogy orosházi állatorvosunk mindenben támogat minket, számíthatunk a segítségére.
Kérünk mindenkit, aki azonosul a céljainkkal és megteheti, támogasson minket. Minden segítséget megköszönünk és örömmel fogadunk, cserébe médiafelületet biztosítunk igény szerint.
Magyarországon a leghatékonyabb állatotthonok külföldi támogatók segítségével működnek. Akinek vannak ilyen kapcsolatai, kérjük gondoljon ránk.

Itt szeretném megköszönni a www.petdrogeria.hu-nak a közzétételi lehetőséget és a www.edigital.hu-nak a digitális fényképezőgépet, mellyel lehetővé teszi, hogy ketten egyszerre dolgozzunk az állatok mentésén.
Minden apróság számít, mert állami támogatást csak országos szervezetek és sintértelepek kapnak. Az előbbi szemléletformálással, az utóbbi tudjuk mivel foglalkozik, és mégis. Felveszi az állami támogatást, az önkormányzatok díját a „szolgáltatásért", míg egy olyan szervezet, aki mentéssel foglalkozik, csak mások pénzére számíthat, kuncsoroghat, könyöröghet, győzködhet. Ezt tesszük most mi is, mert nincs más választásunk.

Saját weblapon keresztül hirdetjük tevékenységünket a www.szenasiallatvedok.hu-n.

Köszönjük, hogy végigolvasta e sorokat. Ha úgy érzi, igazunk van, csatlakozzon hozzánk!

Köszönettel:
Blahó Erzsébet és Beréti Éva
5931 Nagyszénás, Ságvári u. 68. és Nagyszénás, Partizán u. 22.
E-mail: ricsimacs@citromail.hu és E-mail: beretieva@mailbox.hu
Tel.: 06-20-514-4146 és Tel.: 03-30-386-0176

Ezek a képek bizonyítják, hogy Nagyszénáson szükség van állatvédő szervezetre.

ehezo
Ezt a kutyát a saját gazdája éheztette, mert a volt férjéé volt, így állt rajta bosszút. A kutya olyan erőtlen volt, hogy amikor elhoztuk, fel kellett venni, nem bírt gyalogolni. Az összes csontja látszott. Ennek ellenére életvidám, minden embernek ad esélyt, hogy bizonyíthassa jóságát.

valami
Fajtatiszta bolognese. 5 másik kutyával volt egy disznóólba zárva. Gazdája okos, értelmes fiatalember, aki mégsem érzett problémát a dolog mögött. A kutyust mindenki rühesnek hitte, de hormonzavaros volt, állatkórházban kezelték, mégis hosszú idő fog eltelni, mire hófehér gombolyaggá válik.

nagykutya
Ezen a kutyán már alig volt szőr, egy üres háznál volt egyedül. Gazdáját sosem sikerült megtalálni, nem is járt oda minden nap. A kutya vashordóban, láncon volt, testét élősködők lepték, állandóan vakarózott. Mivel a telek végében volt, megközelíteni sem lehetett, hogy egy kis élelmet dobjunk neki, míg megoldást találunk. Szerencsére sikerült megmenteni.

Néhány kép rólunk:
mentes

Ez csak töredéke a valóságnak!

És végezetül magunkról: minden szabad időnket azzal töltjük, hogy a fentieket meg tudjuk valósítani. Minden támogatást és támogató új tagot szívesen fogadunk. Köszönjük az állatok nevében.

Tisztelt Érdeklődő

Amennyiben adományozni szeretne kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.
Minden apró segítséget nagy szeretettel várunk.

Köszönettel:
Megmentésre várok állatok

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANGOL ÉS AUSZTRÁL JUHÁSZKUTYÁK FAJTAMENTÉSE

"Milyen lenne, ha nem lenne hova hazamenned?"

Brit pásztor SOS

Szomorú, de tény, hogy napjainkban egyre több fajtatiszta kutya kerül utcára, gyepmesteri telepre, olykor nagyon rossz kezek közé, ahonnan megmentésre szorulnak. Sajnos ezek közül az angol és ausztrál pásztorkutyák sem kivételek. Sokan vagyunk, akik szeretik ezeket a fajtákat és szeretnénk biztosítani nekik a lehetőséget a jobb sorsra. Így alakult ki a fajtamentő csapatunk.
A csapat tagjai olyan kutyatartók, kutyabarátok, akik mindannyian jól ismerik ezeket a fajtákat. Így rálátásunk van az adott fajták jellemzőire, ismerjük viselkedésüket, betegségeiket, milyen módszerrel tudjuk megfogni, milyen kezelés javasolt neki, ismerjük a fajták gyógyszerérzékenységét. Amennyiben regisztrált a kutya, gyorsan be tudjuk azonosítani, és megtalálni a gazdáját.
Ideiglenes elhelyezésében a fajtát jól ismerő helyre tudjuk adni, biztonságos környezetbe, ahonnan nyugodt szívvel adhatjuk végleges gazdájához.
Fő célunk: a fajtatiszta brit és ausztrál pásztorkutyák mentése, ellátása, gondozása, gazdihoz helyezése.
Lehetőségünkhöz mérten segíteni a rászoruló angol pásztorkutya keverékek gazdakeresését is.
A szállítás, etetés, kozmetikázás, orvosi vizsgálat és kezelés, felszerelések sajnos nagy kiadással járnak, amit többnyire csapatunk tagjai adnak össze.
Nagy segítséget jelentene számunkra, ha azok, akik szeretik fajtáinkat és megtehetik, lehetőségeikhez mérten hozzájárulnának ahhoz, hogy minél sikeresebben tudjuk végezni munkánkat. Örömmel fogadunk minden felajánlást, ami ehhez a munkához és a kutyák számára szükséges!
Kérjük, jelentkezzenek nálunk és ismerjék meg gazdára váró kutyáinkat!
Bővebb információ olvasható munkánkról, eddig elért sikereinkről a weboldalunkon:

www.,sos.dogmania.,hu

Elérhetőségeink:
Telefon: Pram Mónika: 30/565-4585 vagy Hann Judit: 70/324-3403
E-mail: britpasztorsos@gmail.com

FAJTÁINK
- Ausztrál juhászkutya (Aussie),
- Bearded Collie,
- Bobtail,
- Border Collie,
- Cattle Dog,
- Collie,
- Corgi,
- Kelpie,
- Sheltie,

Ausztrál Juhászkutya, közismertebb nevén Aussie
Brit pásztorkutya SOS
Neve ellenére az Ausztrál Juhászkutya nem Ausztráliából származik. Eredete az 1800-as évekre, azokra a juhok mellett dolgozó, baszk juhászkutyákra nyúlik vissza, melyek először Ausztráliába, majd az Egyesült Államokba érkeztek, ahol a fajta a ma ismert formájára fejlődött.
Míg a fajta nagyon mozgékony, mégsem nevezhető „hyperaktív" kutyának, viszont szükségük van egyfajta „feladatra", amely mindig kihívást jelenthet az agynak és mozgást a testnek. Az ausztrál juhászkutyát közepes méretű, intelligens, sokoldalú, nagyszerű vérmérsékletű és kitartó kutyának tenyésztették. Nagyon jó őrző és terelőkutya. A fajta néhány, általunk igen értékesnek tartott tulajdonsága miatt, nem feltétlenül alkalmas arra, hogy bármely ember társa legyen. Általában nagyon egészséges fajta, 12 évig vagy még tovább élhet. Sokuk tartózkodó az idegenekkel, de semmi esetre sem agresszívak. Nagyon intelligensek, és kiképzés nélkül gyakran rászedik a gazdájukat.
Semmiképpen nem ajánljuk olyan embernek, aki például egy panel lakásba vinné és napi 8 órára egyedül hagyná. Erre ez a fajta nem alkalmas. Tökéletes választás viszont azok számára, akik egy kiválóan képezhető, sokoldalú kutyát akarnak tartani. Hűsége, elszántsága és humorérzéke egyedülállóvá teszi ezt a fajtát.
(Forrás: www . club - info . hu)

Bearded Collie
Brit pásztorkutya SOS
A Bearded Collie nevével ellentétben a collie-hoz nincs sok köze, csak annyi, hogy ugyanonnan származik, és hasonló feladatokra használták. A Bearded Colliek a marhakereskedők első számú segítői voltak, akik az elmúlt századokban a marhákat és a juhokat összegyűjtötték az elszórt tanyákról, és hosszú fáradtságos út során terelték őket a vásárokra.
Kedvessége, intelligenciája, alkalmazkodóképessége révén ideális kedvenc, családi és kísérőkutya lett. Ösztönösen aktív kutya. Gyorsasága és fordulékonysága miatt igen eredményes az agility sportban. Rendkívül élénk vérmérsékletű az idegesség és az agresszivitás minden jele nélkül. A vendégségbe érkező idegeneket viharos örömmel fogadja. Szoros érzelmi kontaktusra van szüksége a gazdájával és a család többi tagjával.
Tetszetős külleme, gyönyörű szőrzete a veszte is, az impozáns szőrtengerbe beleszerető, de meggondolatlan vásárlók nem gondolnak arra, hogy több ápolást, gondozást igényel, mint egy rövidebb szőrű fajta. Csak az vegyen Bearded Colliet, aki a kutyával kapcsolatos egyéb teendők mellett még ráér 2-3 hetente kutyája bundáját alaposan átkefélni, vagy kozmetikushoz elvinni. Nem játékmaci, hanem érző lény, nem lehet csak úgy lecserélni! Aki ezt a kedves, barátságos fajtát választja nem fog csalódni benne.
(Forrás: www . club - info . hu)

Bobtail
Brit pásztorkutya SOS
A Bobtail vagy Old English Sheepdog megjelenése az 1800-as évek közepére tehető. Munkakutya volt, pásztorok juhászok tartották, feladata a juhok és marhák őrzése és vásárra terelése volt. Erős, kemény felépítésű kutya, a bátorság és hűség jellemzi a fajtát az agresszivitás jele nélkül.
Angliában sok helyen óvodákban alkalmazzák gyerekőrzésre. Rendkívül figyelmes és gyerekszerető fajta. Mindenkinek ajánljuk, családokba, mert pillanatok alatt családtaggá válik, egyedül élőknek, mert ugyanilyen rövid idő alatt elválaszthatatlan társ és barát lesz. Házőrzésre nem alkalmas az agresszivitás hiánya miatt, de rendkívül jó jelzőkutya, így biztosak lehetünk abban, hogy észrevétlenül senki sem surranhat be. Jellegzetes ugatása és mérete ijesztő, főleg annak, aki nem ismeri a fajtát.
Ápolása a nagy szőrzet miatt igen sok és körültekintő munkát igényel. Ezért CSAK azok vegyenek Bobtailt, akik időt, energiát illetve pénzt tudnak áldozni kedvencükre. A fésülése heti 3-4 órát vesz igénybe,de esős időben ez persze jóval több munkával jár. Akik megtehetik, a heti fésülést szakavatott kutyakozmetikusra is bízhatják, de természetesen ennek nem kevés anyagi vonzata van. Nincs csúnyább, mint egy piszkos, ápolatlan, összefilcesedett szőrű Bobtail, de ugyanígy nincs gyönyörűbb látvány egy szépen ápolt, fésült, rendben tartott kutyánál.
Mindenképpen könnyebb a lakásban tartott kutyák ápolása, és ha biztosítjuk neki a napi háromszori sétát, nyugodt természete miatt észre sem fogjuk venni, hogy ez a nagy kutya a lakásban van. Sőt kedvessége, odaadó szeretete a közelünkben hihetetlen harmóniát varázsol az életünkbe.
(Forrás: www . club - info . hu)

Border Collie
Brit pásztorkutya SOS
A Border Collie korábban a brit juhászok titkos kedvence volt, manapság azonban egyre népszerűbb a városokban is. Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével és különleges osonó mozgásával irányítja a rá bízott állatokat, a baromfiktól egészen a szarvasmarháig.
A Border Collie még ma is a világ egyik legjobb terelőkutyájának számít - és szerencsére még a lakásban tartott egyedeik is kitűnő terelőösztönről tesznek bizonyságot a terelőversenyeken, - de bármely más kutyasportban is megállják a helyüket, legyen az flyball, agilty vagy frizbi, de sikeresen kiképezhetőek mentő, nyomkereső vagy terápiás kutyának is.
A Border Collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást, nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. A Border Collie nagyon gyorsan tanul, de pont kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradtságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.
(Forrás: www . club - info . hu)

Cattle Dog
Brit pásztorkutya SOS
Munkájából és fajtatörténetéből kifolyólag a Cattle Dog nagyon intelligens, nagyon gyorsan tanuló kutya. Kimagaslóan aktív, akinek szüksége van a folyamatos pszichés terhelésre, gyakorlatokra és feladatokra. Az unatkozó Cattle Dog egy romboló Cattle Dog! Alapvető igénye, hogy az ember társaságában legyen. Gazdájához, szeretteihez és a hozzájuk tartozó vagyontárgyaikhoz rendkívüli módon ragaszkodik. Kitűnő kísérő kutya, legyen az futás, biciklizés vagy lovaglás. A vizet imádják, gondolkozás nélkül úszni kezdenek bármilyen időben. Intelligenciája miatt neki való az obedience, flyball, agility, frisbee.
Cattle Dogot nem nehezebb tartani, mint más fajtájú kutyát, de ha ezt a fajtát választod, biztosnak kell lenned abban, hogy sok időt tudsz vele tölteni. Egy izmos szeretetgombóc, aki ha megkedvel valakit, azt nagyon gyorsan leveszi a lábáról és egy életen át szolgálni akarja.
(Forrás: www . cattledog . hu)

Collie
Brit pásztorkutya SOS
A Collie vagy skót juhászkutya sikertörténete akkor kezdődött, amikor Viktória királynő felfedezte és divatba hozta az addig csak falusi portákon tartott, igénytelen munkakutyát. A fajta azóta sokat változott, míg kialakult a mai rendkívül elegáns megjelenésű kutya. Bár "hivatásos" juhászkutyaként valószínűleg már egyetlen Collie sem dolgozik, az egyre kedveltebb terelő versenyeken számos Collie bizonyítja, hogy az ősi ösztönök még nem vesztek el. A Collie ideális családi kutya, nyugodt és megbízható, emberszeretete és türelme miatt már egészen kis gyerekek mellé is ajánlható. A legtöbb kutyás sportban is megállja a helyét. Tulajdonképpen bárkinek ajánlható, aki nem kifejezetten kemény őrző-védő kutyát keres (ez a fajta karakterétől idegen), és elég időt tud a kutyájára fordítani.
A Collie szőrápolása korántsem annyira időigényes, mint azt pompás bundája láttán gondolhatnánk. Naponta csak a fülek mögötti rendkívül finom szőrt szükséges átfésülni, a többi részt elegendő kéthetente egyszer, de akkor alaposan kibontani.

Brit pásztorkutya SOS
Aki egyáltalán nem akar szőrápolással vesződni, annak ajánlható a rövid szőrű Collie. Ez a fajta jóval ritkább, mint a közismert hosszú szőrű változat. Bár kevésbé mutatós, nagy előnye, hogy lakásban tartva kevesebbet kell utána takarítani.
(Forrás: www . club - info . hu)

Corgi
Brit pásztorkutya SOS
A Corgi napjaink intelligens, alkalmazkodó társasági kutyája, kiállításokon gyakrabban látni, mint a marhacsorda mellett. De ha mégis munkára fogják, fáradhatatlanul, csaholva hajtja a nálánál sokkal hatalmasabb jószágot, bele-belecsíp a marhába, és villámgyorsan tér ki a számára életveszélyes paták rúgása elől.
A Corgi elnevezés ma két fajtát takar: a Welsh Corgi Cardigant és a Welsh Corgi Pembroke-t. Korábban mindkettő egyazon fajta változata volt, de a szelektív tenyésztés, két különálló fajtát teremtett.
(Forrás: www . club - info . hu)

Kelpie
Brit pásztorkutya SOS
Az 1800-as évek végén jött létre az Ausztráliába érkezett collie-k és más terelőkutyák kereszteződéséből. Szerencséjére elegáns vonalai ellenére külleme első pillantásra szerényebb, mint a hosszú szőrű angol pásztorkutyáké, így nem vált díszkutyává, és megőrizte eredeti jó tulajdonságait. Rendkívül dinamikus munkája alkalmassá teszi a marhacsordák hajtására is, de ha nincs lehetősége eredeti munkáját végezni, kiváló sportkutya válik belőle - akár agiliyről, frisbee-ről, vagy bármilyen ügyességi sportról van szó.
(Forrás: www . Australiankelpie . hu)

Sheltie
Brit pásztorkutya SOS
A Sheltie egy kistermetű, mozgékony, energikus kutya. Eredeti feladatát a terelést már csak elvétve végzi, manapság a mini agility koronázatlan királya, emellett családi kedvenc. Gond nélkül tartható lakásban is.
Ajánlható mindazoknak, akik egy örökmozgó, minden lében kanál kiskutyát szeretnének, és tudnak neki elegendő mozgást és elfoglaltságot biztosítani. Éppen ezért, akinek nincs elég ideje a kutyára, és gyakran egyedül kell hagynia, inkább ne vegyen Sheltie-t, mert a felhalmozott energiáit rosszra fordíthatja, ugatóssá válik vagy rombolni kezd.
Tartása problémamentes, kis termete révén keveset eszik, de egyes egyedek hajlamosak az elhízásra, tehát nem árt odafigyelni az adagokra, és nem ajánlatos az étkezések közti nassolás. Szőrzete könnyen karban tartható, elegendő kéthetente egyszer alaposan átkefélni, egyedül a fülek mögötti finom szőrzetet kell gyakrabban ápolni.
(Forrás: www . club - info . hu)

HOGYAN SEGÍTHET?

Önkéntesként:
Amennyiben aktívan szeretnél részt venni a munkánkban jelentkezz önkéntesnek a britpasztorsos@gmail.com e-mail címen. Csapatunk egy megyéken alapuló országos hálózatra szerveződik. Minden megyében szükségünk van az alábbi feladatokat ellátó önkéntesekre:

Koordinátor:
Feladata, az adott megyei hálózatban lévő emberek összefogása, önkéntesek beszervezése és „riasztása". Kapcsolatot kell kiépítenie állatorvosokkal, akik szükség esetén a mentett kutyákat ellátják. Lehetőség keresése rendszeres igény esetén kedvezményekre, akciókra. A mentett kutya egészségi állapotának felmérése / felmérettetése, szükség esetén orvosi kezeltetése. Egészséges kutya esetén annak ideiglenes befogadóhoz való eljuttatása. Abban az esetben, ha a megyében nem áll rendelkezésre ideiglenes befogadó, felveszi a kapcsolatot a többi megyével és ott próbálja a kutyust elhelyezni. Végszükség esetén panzió is igénybe vehető. Panzióba kizárólag egészséges kutya adható.
Örökbefogadók szúrópróba szerinti ellenőrzése.

Szállító:
Feladata, a mentendő kutyusok begyűjtése, orvoshoz, ideiglenes befogadóhoz, gazdihoz való szállítása a koordinátor kérésének megfelelően.

Ideiglenes befogadó:
Feladata a kutya ellátása, amíg a végleges gazdához nem kerül. Ez egy nagyon felelősségteljes feladat, főleg lelkileg vagy fizikailag sérült kutya esetében. Fontos, hogy az ideiglenes befogadónak kellő ideje és türelme legyen az ideiglenes jövevényre. A váratlan szituációkra, problémákra jól reagáljon, a kutya megfigyelésében, szocializációjában rugalmasan és kreatívan részt vegyen. A mentett kutyák többsége nem kölyök, így előélete ismeretlen, ami okozhat meglepetéseket! Cél a kutya bizalmának elnyerése, jellemének, igényeinek tökéletes megismerése a későbbi örökbefogadó kiválasztásához és pontos tájékoztatásához.
Amire szerintünk szükség van:
- Biztonságos, zárt hely biztosítása a kutya számára.
- Beteg, kiszámíthatatlan kutya ideiglenes befogadása esetén lehetőség legyen a kutya karanténozására, más kutya, egyéb állatok esetén az oltások hiánya vagy egyéb még nem ismert viselkedése miatt.
- Tisztában legyen azzal, mekkorát ugorhat a kutya, esetleg fedett kennel, illetve mi jelenthet számára veszélyt.
- Legyen elég ideje foglalkozni a kutyával és megadni számára a szükséges sport vagy egyéb "terápiás szükségleteit" - szocializálni és elnyerni a bizalmát.
- Támogassa a hirdetéskezelők munkáját a kutya pontos megfigyelése és jellemzése alapján, hogy minél pontosabban meghatározhassuk a végleges gazdi felé támasztott elvárásainkat és válaszolhassunk kérdéseikre.
- Nagyfokú empátia, türelem és hozzáértés, hogy a mentett kutyus megfelelő módszerekkel, barátságos környezetben elinduljon a szeretet és remény útján.
- Tudni kell elengedni a kutyát! Azaz az ideiglenes befogadás nevében is benne van, hogy egyszerre ölünk rengeteg időt, szeretet a kutyába...de csak ideiglenesen! Ha eljön érte az ideális, végleges gazdi, tudni kell odaadni neki.
- Szükség esetén legyen némi anyagi tartalék, mely akár kutya életet menthet.
- Ha lehetősége engedi, tesztelje a kutyát különböző környezetben: szobatisztaság, viselkedés a lakásban, tömegközlekedés, autózás, illetve más állatok (pl. macskák, baromfi) és kisgyerek környezetében, mely fontos kritériuma a megfelelő gazdi megtalálásának.

Anyagi támogatással:
Fajtamentő csapatunk havi rendszeres bevétellel nem rendelkezik, adományokból, felajánlásokból tartja fenn magát. Nagy segítséget jelent a kutyabarátok havi, eseti anyagi támogatása, legyen szó bármilyen kis összegről. Amennyiben lehetősége van tevékenységünket támogatni, megteheti utalással bankszámlaszámra:

Felszerelésekkel:
Póráz, nyakörv, itató- és etető tálak, játékok (labda, kötél, stb), tápok, bolha-és kullancsirtók, féreghajtók.

Örökbefogadással:
Mielőtt úgy dönt, örökbe fogad egy kutyát, mindenképpen tájékozódjon az adott fajtáról. Van-e elegendő szabadideje, hogy mind fizikailag, mind szellemileg ki tudja elégíteni egy pásztorkutya igényeit. Minden örökbefogadásra váró kutyát oltva, féregtelenítve, chipelve, lehetőség szerint ivartalanítva és örökbefogadási szerződéssel adunk át az ideális gazdinak.

Virtuális örökbefogadással:
Ha megtetszik önnek valamelyik gazdikereső kutyusunk, akit szívesen hazavinne de nincs rá lehetősége, akkor fogadja örökbe virtuálisan! Ezzel jelképesen nevére veszi az állatot. A virtuális örökbefogadó feladata, hogy segít a kiválasztott állat számár megfelelő gazdát találni, valamint hozzájárul a tartási költségeihez. Ha van lehetősége személyesen is látogassa meg pártfogoltját.

KÖSZÖNJÜK!