Főmenü

FASSISI BO TICK kullancs teszt

Kullancs teszt Lyme borreliák kimutatásáraleírása

Gyorsteszt Lyme-borreliosist okozó borreliák (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatására kullancsból.

A Fassisi BoTick kullancs teszt a leggyorsabb borre lia (B. garinii, B. afzellii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatást kínálja kullancsból.

LYME-BORRELIOSIS:
Világszerte több mint 800 kullancsfaj ismert, amelyek két fő családba sorolhatók: óvantagok és kullancsok. Az óvantagok főleg a trópusokon és a szubtrópusokon fordulnak elő. A kullancsok egységestestű élősködők, amelyek közé a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is tartozik, világszerte elterjedtek és a Lyme-borreliosis (régi nevén: Lyme-kór), illetve az FSME (agyvelő- és agyhártyagyulladás vírus) stb. fertőzés terjesztői. Míg az FSME vírus a kullancsok nyálmirigyében található és a csípés során közvetlenül átvihető az áldozatra, addig a borreliák a kullancs középbelében találhatók. A borreliák a szívóaktus közben terjednek és csak néhány óra után jutnak át a nyálmirigyen keresztül az áldozatba. Így a szúrás időpontja utáni első órákban még nem feltétlenül áll fenn a borrelia-fertőzés komoly veszélye. A borreliák kullancsból történő kiáramlása csak a kullancs szívásának kezdete után kb. 2 órával kezdődik és a tetőpontját kb. 72 órával utána éri el.
A Lyme-borreliosis megbetegedés képe sokféle lehet, mind az embereknél, mind az állatoknál. Így a Lyme-borreliosis betegségképének világos körülhatárolása ma még nem teljesen lehetséges. Ha egy kullancs teleszívta magát vérrel, nem zárható ki, mint potenciális borrelia-terjesztő és a kullancsot meg kell vizsgálni az esetleges borrelia-fertőzöttségre.
A kullancs pozitív vizsgálati eredménye esetén konzultálni kell szakemberrel!

TESZT ELVE:
A Fassisi BoTick kullancs teszt egy membrán Immunoassay és a kullancsból való direkt borrelia kimutatást teszi lehetővé. A borrelia-antigének polyklonikus ellenanyagokkal, mint fogadókkal konjugált borrelia-ellenanyagok segítségével mutathatók ki. A kapilláriserőnek köszönhetően halad végig a kullancsból vett minta a tesztcsíkon. A tesztcsík régiójában a kész borrelia antigén-ellenanyag komplexet az immobilizált fogadó reagens köti meg. A kontrollrégióban, a C jelnél minden esetben meg kell jelennie egy piros csíknak! Ez a teszt működése kontrolljául szolgál, megmutatja, hogy a folyadék teljesen végighaladt-e a membránon. A teszten a T jelnél megjelenő második piros csík a kullancsból vett mintában borrelia jelenlétét igazolja, azaz pozitív eredményt jelent. Ha nincs borrelia a tesztben, nem jön létre borrelia antigén-ellenanyag komplex és nem jelenik meg piros csík a teszten a T jelnél lévő régióban, azaz ilyenkor a tesztet negatívnak kell értékelni.

TESZTKAZETTA FELÉPÍTÉSE:
A tesztkazetta műanyag burkolatában egy tesztcsík van, amelynek jobb oldalán a mintanyílás, középen pedig a reakcióablak található. Mivel a tesztcsík burkolatban van, csak a burkolat nyílásain keresztül látható. A tesztcsík reakcióablakában található a kontrollrégió (C jel) és a tesztrégió (T jel).

FIGYELMEZTETÉS:
- a teszt nem beteg diagnosztikum,
- csak kullancsból vett mintánál lehet használni,
- csak egyszer használatos,
- a kazettát a kinyitás után azonnal fel kell használni,
- figyeljen a szükséges kullancsnedvből vett minta mennyiségre,
- a próbaanyagot ne a reakcióablakba adagolja,
- ne érintse meg a reakcióablakban a tesztcsíkot,
- ne használja a tesztet a lejárati időn túl,
- ne használja a tesztet, ha sérült a csomagolás,
- tartsa be a megadott várakozási időket,
- a tesztet csak a megadott hőmérsékleten szállítsa, tárolja és használja,
- gyermekek elől gondosan elzárva tartandó.

TESZT RÉSZEI:
- tesztkazetta pipettával és nedvszívó párnával,
- 1 mintacsövecske,
- 1 reagens csövecske pufferrel (4 ml),
- 1 fapálca,
- 1 használati utasítás,
- 1 pár polyetilén kesztyű.

MINTAVÉTEL:
Óvatosan, teljesen távolítsa el a kullancsot „fejjel" (szúró-szívó szájszervvel) együtt. Ehhez a szakszerű eltávolító eszközök közül például a kullancs-eltávolító kanalat használja. A teszt rögtön a kullancs kivétel után kivitelezhető vagy elvégezhető későbbi időpontban, de az eltávolított kullancsot a mintacsőben, hűtve tárolja a vizsgálatig. A már beszáradt kullancsok is tesztelhetők 20 perces puffer oldattal történő beáztatás után.

TESZT KIVITELEZÉSE:
A teszt kivitelezése a kullancs méretétől függ.
Ha kicsi (lárva, nimfa) vagy közepes méretű (kifejlett / imágó) kullancsot kell tesztelni (a kullancs teste még nem mutat jelentős méret-megnagyobbodást) a tesztet az I. leírás szerint kell kivitelezni. Ha nagy, vérrel teleszívott (kifejlett / imágó) kullancsról van szó, akkor a tesztet a II. leírás szerint kell kivitelezni.

I. A TESZT KIVITELEZÉSE KICSI VAGY KÖZEPES KULLANCS ESETÉN:
1. Tegye a kullancsot a mintacsövecskébe. Töltse fel pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) 2 csepp pufferel.
2. Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével. Figyelem: A kullancs felaprítása után a folyadéknak enyhén el kell színeződnie.
3. Adjon hozzá szükség szerint további 1-3 csepp puffert, hogy megfelelő mennyiségű folyadék álljon rendelkezésre.
4. Zárja be a mintacsövecskét és rázza össze erősen.
5. Vegyen ki a pipettával a mintacsövecskéből kullancsnedvet és cseppentsen.
3 cseppet a tesztkazetta próbanyílásába. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon.
Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, cseppentsen hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl.
Folytassa a teszt kiértékelésével.

II. A TESZT KIVITELEZÉSE NAGY KULLANCS ESETÉN:
1. Tegye a vérrel teleszívott kullancsot a mintacsövecskébe.
2. Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével.
3. Vegyen ki a pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) a mintacsövecskéből kullancsnedvet. Figyelem: Minél folyékonyabb a kullancsnedv, annál jobban fog a tesztcsíkon felfutni.
4. Cseppentsen 1 csepp kullancsnedvet a tesztkazetta minta nyílásába.
5. Végül tegyen bele 2 további csepp puffert. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon.
Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, adjon hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl.
Folytassa a teszt kiértékelésével.

KIÉRTÉKELÉS:
Kb. 5-10 perc múlva a teszt kiértékelhető. Várjon, amíg a folyadék elér a tesztcsík végéig és nézze meg a reakcióablakot. A reakcióablakban egy vagy két piros csík fog megjelenni a tesztcsíkon.

POZITÍV EREDMÉNY:
A reakcióablakban a C és a T jelnél megjelenő két piros csík pozitív eredményt jelent, azaz a vizsgált kullancsban borrelia található. A megjelenő piros kontrollcsík a C jelnél a teszt korrekt kivitelezését jelenti.

NEGATÍV EREDMÉNY:
Csak egy piros csík jelenik meg a teszt kazetta reakció ablakában a C jelnél és nincs piros csík a T jelnél, az eredmény negatív, azaz a vizsgált kullancsban borreliák nem kimutathatóak. A megjelenő piros kontrollcsík a C jelnél a teszt korrekt kivitelezését jelenti.

ÉRVÉNYTELEN:
A tesztkazetta reakcióablakában a tesztcsíkon a C jelnél nem jelenik meg piros csík, a teszt érvénytelen, s új teszttel meg kell ismételni a vizsgálatot. Figyelem: A teszt eredményét a teszt kivitelezése után 5-10 perccel kell leolvasni. A maximális idő a leolvasásra a kivitelezés után 20 perc. Minden eredmény, amit 20 perc után olvasnak le, érvénytelen.

Alkalmazási terület:
A teszt nem beteg diagnosztikum. A tesztet kizárólag kullancs vizsgálatára fejlesztették ki. A teszt pozitív eredménye borrelia-jelenlétet mutat a kullancsban.

Minőségkontroll:
A teszt működését laborvizsgálathoz szükséges kontroll anyaggal tesztelték, amelynek használata ajánlott a kontrollvizsgálathoz.

Irodalom:

1. Internet 17.04.2009: www,zecken,de.
2. W. Luttmann, K. Bratke, M. Küpper, D. Myrtek: „Der Experimentator Immunologie", Spektrum Akademischer Verlag, S.110 f., 3. kiadás 2009.

Gyártó:
Fassisi, Gesellschaft für Veterinärdiagnostik und Umweltanalysen mbH, Marie-Curie-Strasse 7, 37079 Goettingen, Germany.

Tárolás és eltarthatóság:
A lehegesztett tesztkazetta szobahőmérsékleten + 4 Celsius fok és + 30 Celsius fok között a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel. A tesztkazettákat nem szabad lefagyasztani. A maximális eltarthatóság a gyártástól számított 24 hónap.

Felhasználható: A dobozon, csomagoláson jelzett időpontig.

Forrás: A termék használati utasítása.

Utolsó módosítás a leírásban: 2011 március.

Kapcsolódó kifejezések, címkék:
Fassisi teszt, Fassisi gyorsteszt, Fassisi gyors teszt, Fassisi kullancs teszt, Fassisi kullancs gyorsteszt, Fassisi kullancs gyors teszt, Fassisi Lyme teszt, Fassisi Lyme gyors teszt, Fassisi Lyme gyorsteszt, Fassisi Lyme borreliosis teszt, Fassisi Lyme borreliosis gyorsteszt, Fassisi Lyme borreliosis gyors teszt, Fassisi BoTick teszt, Fassisi BoTick gyorsteszt, Fassisi BoTick gyors teszt, Fassisi BoTick kullancs teszt, Fassisi BoTick kullancs gyorsteszt, Fassisi BoTick kullancs gyors teszt, Fassisi Bo Tick teszt, Fassisi Bo Tick gyorsteszt, Fassisi Bo Tick gyors teszt, Fassisi Bo Tick kullancs teszt, Fassisi Bo Tick kullancs gyorsteszt, Fassisi Bo Tick kullancs gyors teszt,