Főmenü

CHY-MAX tejoltó



HASZNÁLATI UTASÍTÁS


Fermentációval előállított kimozin.

Összetétel: Víz, nátrium-klorid, kimozin, nátrium-benzolét, E211 (kevesebb 1 %).

Javasolt adagolása: 17 ml / 100 liter tej.

Tárolás: 0-8 Celsius fok között.

Gyártó: Chr. Hansen A/S. Dánia


Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató / használati utasítás.



CHY-MAX tejoltó

Egy tisztított, szabványosított, fermentációval (Aspergillus niger var . awamori által) előállított kimozin, amelyet az Aspergillus niger var. awamori általi fermentációval állítanak elő. Kappa-kazeinre specifikus hasító hatással bíró tejalvasztó enzimeket tartalmaz, melyek nagyon jó alvadékot biztosítanak.

Tejoltó enzimet a tej alvasztására használjuk sajt készítésekor.
Folyékony átlátszó, kimozin enzimet tartalmazó folyadék, hűtőben tároljuk.

Kiméréséhez fecskendőt javaslunk.
Kézműves sajt készítéséhez ajánlott mennyiségek 10 liter tejhez számolva:

Télen:
Camembert: 2,5 ml
Ementáli: 11 ml
Gomolya: 3 ml
Krémsajt: 2 ml
Trappista: 10 ml

Nyáron:
Camembert: 2 ml
Ementáli: 9 ml
Gomolya: 4 ml
Krémsajt: 1,8 ml
Trappista: 8 ml


CHY-MAX tejoltó

Leírás:
Chy-Max folyékony tejoltó egy tisztított, szabványosított, fermentációval előállított kimozin, amelyet az Aspergillus niger var. awamori általi fermentációval állítanak elő.
Chy-Max tejoltó nem tartalmaz mérhető mennyiségű keményítőbontó enzimeket. (Alkalmazott módszer: Glükoamiláz AP-021 és Amiláz AP-20).
Chy-Max tejoltó a kappa-kazeinre specifikus hasító hatással bíró tejalvasztó enzimeket tartalmaz nagyon jó alvadékot biztosítva. A sajt ízének és szerkezetének kialakulására az általános fehérjebontó aktivitásnak hasonlóan jelentős befolyása van.
Chy-Max folyékony tejoltó összhangban van a JECFA (FAO/WHO) és az FCC étkezési minőségű enzimekhez ajánlott specifikációival.
Chy-Max tejoltó elismert kóser készítmény, jelölése egy körbezárt “K” betűvel történik.
Chr. Hansen tejoltók a dán és más ide vonatkozó egészségügyi hatóságoknak az élelmiszer enzimekre vonatkozó szabályainak szigorú betartásával készülnek.

Megjelenés:
Chy-Max egy fehéres-sárga vagy barna színű, jellegzetes szagú folyadék.
Chy-Max színe változhat. Ez nem befolyásolja alvasztó aktivitását.

Enzimtartalom:
Az aktív tejalvasztó enzim a kimozin (EC 3.4.23.4).


Termékskála:
A következő Chy-Max tejoltó típusokkal rendelkezünk:
Chy-Max Plus, Extra és Ultra tejoltók jellemzője, hogy aktív enzimjük 100 %-ban kimozin.

Chy-Max Plus folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1174.
- Kimozin: 100 %.
- Átlagos erősség: 200 +/- kb 5% IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 190 IMCU/ml.
- Megjegyzés: Kóser.

Chy-Max Extra folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1175.
- Kimozin: 100 %.
- Átlagos erősség: 600 +/- kb 5% IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 570 IMCU/ml.
- Megjegyzés: Kóser.

Chy-Max Ultra folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1176.
- Kimozin: 100 %.
- Átlagos erősség: 790 +/- kb 5% IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 750 IMCU/ml.
- Megjegyzés: Kóser.

Csomagolás:
Chy-Max tejoltók a következő kiszerelési egységekben kerül forgalomba: 1 liter, 5 liter, 20 liter, 200 liter, 1000 liter.

Specifikáció:
Az összetételre és erősségre vonatkozó specifikációkat kérésre rendelkezésre bocsájtjuk. A terméket igény szerint minőségi bizonyítvánnyal szállítjuk.

Technikai adatok:
- pH érték: 5-6
- Nátrium-klorid: minimum 16 % w/v
- Nátrium-benzoát: kb. 0,4 % w/v

Nehézfémek:
- Arzén: 3 ppm
- Ólom: 5 ppm
- Higany: 0,5 ppm
- Kadmium: 0,5 ppm

Maradék aktivitás:
Valamennyi Chy-Max tejoltó termék inaktiválódik (> 98 %) a savó normál pasztőrözése alkalmával (72 Celsius fok, 15 mp), amennyiben a savó pH értéke 6,0 vagy ennél magasabb.

Hőmérséklet:
A különböző tejoltó típusok relatív aktivitása a hőmérséklettől függ. Chy-Max tejoltó hőmérséklet optimuma 43 Celsius fok körül van.

pH:
A tejoltó enzimek aktivitása függ a tej pH értékétől. Minél alacsonyabb a pH annál nagyobb az aktivitás .

Kalcium:
A kalcium-klorid adagolás növeli a Chy-Max tejoltó aktivitását, főként a pH csökkentése által. A kalcium-klorid túlzott adagolása keserű ízt vihet a sajtba.

Tárolás / Szállítás:
Chy-Max tejoltó eredeti, lezárt csomagolásban, hűvös helyen (0 Celsius fok - 8 Celsius fok között) tárolandó.
Szállítása során a hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 20 Celsius fokot.

Stabilitás:
A fentiekben említett tárolási körülmények között a termék legalább 12 hónapig megfelel a specifikációban leírtaknak. Az aktivitás csökkenése havonta kevesebb mint 1⁄2 %.

Alkalmazás:
Chy-Max tejoltó valamennyi sajttípus – kemény sajt, félkemény sajt, lágy sajt és penésszel érő sajtok - készítéséhez felhasználható.

Használati utasítás:

Adagolás:
A tejet a kívánt oltási hőmérsékletre melegítjük. Az adagolási útmutatót a lenti táblázat tartalmazza. A szükségesnél nagyobb mennyiségben ne hígítsuk az oltót.

Ajánlott hígítás 1 rész tejoltó 5-15 rész vízzel. A víz legyen tiszta, kissé savas vagy semleges hatású, klórmentes. A hígított oltót azonnal adjuk a tejhez,majd keverjük 2-3 percig. Fontos, hogy az oltó alaposan elkeveredjen a tejben.

Az adagolási útmutatást az alábbi táblázat tartalmazza:

Termék név / Adagolás:
- Chy-Max Plus: 15-30 ml / 100 liter tej.
- Chy-Max Extra: 5-10 ml / 100 liter tej.
- Chy-Max Ultra: 4-8 ml / 100 liter tej.

Az oltó helyes adagolása az alábbi tényezőktől függ:
- az oltó erőssége és típusa,
- a sajt típusa,
- a sajttej hőmérséklete,
- a sajttej pH-ja az oltó adagolásakor,
- starter használata,
- sajttej,
- a CaCl2 és NaCl adagolás.

Némelyik tényező országról országra, üzemről üzemre és néha napról napra változhat, ezért a pontos adagolás beállítása egyénileg történik.

Az alábbi táblázat az aktuális Chy-Max tejoltó adagolásokat tartalmazza. A bemutatott példák csak útmutatásként szolgálnak, a gyakorlatban újbóli ellenőrzésük szükséges.

Sajttípus: Brie - Ország: Franciaország - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 35 perc - CHY-MAX típus: Plus - Adagolás: 25 ml/100 liter - Adagolás: 5.000 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Cheddár - Ország: Írország - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 45 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 5,7 ml/100 liter - Adagolás: 3.4200 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Cheddár - Ország: Írország - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 45 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 6,2 ml/100 liter - Adagolás: 3.7200 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Cheddár - Ország: UK Nagy-Britannia - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 40 perc - CHY-MAX típus: Plus - Adagolás: 13,5 ml/100 liter - Adagolás: 2.700 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Cheddár - Ország: UK Nagy-Britannia - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 45 perc - CHY-MAX típus: Plus - Adagolás: 18 ml/100 liter - Adagolás: 3.600 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Cheddár - Ország: UK Nagy-Britannia - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 55 perc - CHY-MAX típus: Plus - Adagolás: 18,5 ml/100 liter - Adagolás: 3.700 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Cheddár - Ország: USA - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 30 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 9 ml/100 liter - Adagolás: 5.400 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Ementáli - Ország: CR - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 30 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 10,7 ml/100 liter - Adagolás: 2.140 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Edám - Ország: Németország - Hőmérséklet: 31 Celsius fok - Vágási idő: 30 perc - CHY-MAX típus: Plus - Adagolás: 21 ml/100 liter - Adagolás: 4.200 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Feta - Ország: Spanyolország - Hőmérséklet: 33 Celsius fok - Vágási idő: 60 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 9 ml/100 liter - Adagolás: 5.400 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Gouda - Ország: Spanyolország - Hőmérséklet: 34 Celsius fok - Vágási idő: 35 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 9 ml/100 liter - Adagolás: 3.600 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Kashkaval - Ország: Törökország - Hőmérséklet: 32 Celsius fok - Vágási idő: 25 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 3 ml/100 liter - Adagolás: 1.8600 IMCU/100 liter.

Sajttípus: Mozzarella - Ország: USA - Hőmérséklet: 33 Celsius fok - Vágási idő: 30 perc - CHY-MAX típus: Extra - Adagolás: 8,8 ml/100 liter - Adagolás: 5.280 IMCU/100 liter.

Kezelési óvintézkedések:
A termék nem gyúlékony, vízzel teljes mértékben keveredik, utasítás szerinti használata biztonságos. További információkért kérje a biztonsági adatlapot .

Technikai szolgáltatás:
Chr. Hansen világszerte jelenlévő intézményei és az alkalmazott technológiai osztályunk az Ön szolgálatára állnak segítséggel és útmutatással.

Az itt közzétett információk legjobb tudásunk szerint helyesek és pontosak. Mindazonáltal nincs biztosíték, garancia az esetleges szabadalomsértésről. Ezeket az információkat jóhiszeműen kizárólag az ön figyelmébe és tájékoztatása céljából tettük közzé.

ElK/Product Information Chy-Max Liq./September 2002/1:4

Chr. Hansen A/S, Bøge Allé 10-12, DK-2970 Hørsholm, Denmark - Phone: +45 45 74 74 74/Fax: +45 45 74 88 13 - www . chr-hansen.com

Forrás:
http:// www . beerodalom.hu/index.php?controller=attachment&id_attachment=5.


CHY-MAX folyékony tejoltó

Termékismertető, leírás:
Az aktív tejalvasztó enzim a kimozin (EC 3.4.23.4).
Chy-Max folyékony tejoltó aktív enzimje 100 %-ban kimozin.

Maradék aktivitás:
Valamennyi Chy-Max termék inaktiválódik (> 98 %) a savó normál pasztőrözése alkalmával (72 Celsius fok, 15 mp), amennyiben a savó pH értéke 6,0 vagy ennél magasabb.

Hőmérséklet:
A különböző tejoltó típusok relatív aktivitása a hőmérséklettől függ.
Chy-Max folyékony tejoltó hőmérséklet optimuma maximum 40 Celsius fok körül van.


Chy-Max folyékony tejoltó eredeti, lezárt csomagolásban, hűvös helyen (0 Celsius fok és 8 Celsius fok között) tárolandó. A fentiekben említett tárolási körülmények között a termék legalább 12 hónapig megfelel a specifikációban leírtaknak.

Alkalmazás:
Chy-Max folyékony tejoltó valamennyi sajttípus - kemény sajt, félkemény sajt, lágy sajt és penésszel érő sajtok - készítéséhez felhasználható.

Használati utasítás:
A tejet a kívánt 38-39 Celsius fok oltási hőmérsékletre melegítjük. A szükségesnél nagyobb mennyiségben ne hígítsuk az oltót. Ajánlott hígítás 1 rész tejoltó 5-15 rész vízzel. A víz legyen tiszta, kissé savas vagy semleges hatású, klórmentes. A hígított oltót azonnal adjuk a tejhez, majd keverjük 2-3 percig. Fontos, hogy az oltó alaposan elkeveredjen a tejben.
Ez után ne mozgassuk, ne lökdössük az oltványt.

Adagolás:
Chy-Max Plus folyékony tejoltó: 15-30 ml / 100 liter tej.
Chy-Max folyékony tejoltó 10 liter tejhez 1.5-3 ml között.

Kezelési óvintézkedések:
A termék nem gyúlékony, vízzel teljes mértékben keveredik, utasítás szerinti használata biztonságos.

Forrás:
http:// www . tejolto.hu/products/chy-max-plus-folyekony-tejolto-50-ml/



Utolsó módosítás a leírásban: 2018 július.


Kapcsolódó kifejezések, címkék:
Chy-Max tejoltó, Chy-Max tejoltó ár, Chy-Max tejoltó ára, Chy-Max folyékony tejoltó, Chy-Max enzim, Chy-Max tejoltó enzim, Chy-Max enzimes tejoltó, Chy-Max Plus tejoltó, Chy-Max Plus tejoltó ár, Chy-Max Plus tejoltó ára, Chy-Max Plus folyékony tejoltó, Chy-Max Plus enzim, Chy-Max Plus tejoltó enzim, Chy-Max Plus enzimes tejoltó, Chy-Max sajtkészítés, Chy-Max tejoltó hol kapható, Chy-Max pepsin tejoltó, Chy-Max tejoltó beszerzése, Chy-Max tejoltó házilag, Chy-Max hol lehet tejoltót kapni, Chy-Max tejoltó gyógyszertárban, Chy-Max tejoltó vásárlás,  Chy-Max tejoltó hol kapható, Chy-Max tejoltó házilag,