Főmenü

Pestigon spot-on kutya


A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME
Norbrook Laboratories Limited
Station Works, Newry, Co. Down, BT35 6JP,
Egyesült Királyság


HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE
Egy 0,67 ml-es pipetta tartalma:
Fipronil 67 mg
Butil-hidroxianizol (E320) 0,134 mg
Butil-hldroxitoluol (E321) 0,067 mg
Tiszta színtelen-halványsárga színű oldat.


HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE
Egy 1,34 ml-es pipetta tartalma:
Fipronil 134 mg
Butil-hidroxianizol (E320) …... mg
Butil-hldroxitoluol (E321) …... mg
Tiszta színtelen-halványsárga színű oldat.

HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE
Egy 2,68 ml-es pipetta tartalma:
Fipronil 268 mg
Butil-hidroxianizol (E320) …... mg
Butil-hldroxitoluol (E321) ….... mg
Tiszta színtelen-halványsárga színű oldat.


HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE
Egy 4,02 ml-es pipetta tartalma:
Fipronil 402 mg
Butil-hidroxianizol (E320) …... mg
Butil-hldroxitoluol (E321) ….... mg
Tiszta színtelen-halványsárga színű oldat.


JAVÁLLAT(OK)
Bolhák (Ctenocephalides felis) okozta fertőzések gyógykezelésére. A készítmény azonnali rovarölő hatást gyakorol, és fenntartja a folyamatos rovarölő képességet a kifejlett bolhák okozta új fertőzésekkel szemben, legfeljebb 8 héten keresztül.

A készítmény legfeljebb 2 hétig tartó folyamatos acaricid hatással rendelkezik Ixodes ricinus-szal szemben, legfeljebb 3 hétig tartó akaricid hatással Rhipicephalus sanguineus-szal szemben és legfeljebb 4 hétig tartó akaricid hatással Dermacentorreticulatus-szal szemben. Ha a készítmény alkalmazásakor fennáll e kullancsfajokkal való fertőzöttség, a megtelepedett kullancsok nem feltétlenül pusztulnak el 48 órán belül, ez az időszak egy hétre is kitolódhat.

A készítmény alkalmazható a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (Flea Allergy Dermatitis, FAD) gyógykezelési stratégiájának részeként, amennyiben a diagnózist az állatorvos megerősítette.

ELLENJAVALLATOK
2 kg-nál kisebb testtömegű kutyáknak nem adható. Adatok hiányában 8 hetesnél fiatalabb kölyköknél a készítmény nem alkalmazható.
Nem alkalmazható beteg (szisztémás betegségben szenvedő, lázas) vagy lábadozó állatoknál.
Nem alkalmazható nyulaknál, mert súlyos mellékhatásokat és akár elhullást is okozhat.

Ezt a készítményt kifejezetten kutyák számára fejlesztették ki. Macskáknál nem alkalmazható, mert ez túladagoláshoz vezethet.
Nem alkalmazható a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyaggal szembeni ismert túlérzékenység esetén.

MELLÉKHATÁSOK
Ha a készítményt lenyalja az állat, rövid ideig tartó nyálzás léphet fel, amit főként a vivőanyag okoz.
Rendkívül ritka esetekben átmeneti bőrreakciókat (a bőr elszíneződése, helyi szőrhullás, viszketés és eritéma) jeleztek az alkalmazás helyén, illetve, általános viszketés és szőrhullás jelentkezett az alkalmazást követően. Kivételesen nyálzás, átmeneti idegrendszeri tünetek (hiperesztézia, levertség, idegesség) hányás és légzőszervi tünetek fordulhatnak elő.
A túladagolás kerülendő.
Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvosát!

CÉLÁLLAT FAJOK
Kutyák

ADAGOLÁS, ALKALMAZÁSI MÓD(OK) CÉLÁLLAT FAJONKÉNT
Alkalmazás: a bőrön történő helyi alkalmazás.

Kizárólag külsőleges alkalmazásra. A készítménynek az állat testtömege alapján kiszámolt mennyiségét közvetlenül a bőrre kell felvinni.

A pipettát csak a felhasználás előtt vegye ki a tasakból.

Adagolás -1 db 0,67 ml-es pipetta 2 kg-nál nagyobb, de legfeljebb 10 kg testtömegű kutya számára.

Az alkalmazás módja:
A pipettát tartsuk függőleges helyzetben. Keskenyebbik részét ütögessük meg, hogy tartalma biztosan a pipetta fő részében legyen. Törjük le a rácsepegtető pipetta lepattintható tetejét a rányomott vonal mentén.
A lapockák közötti területen válasszuk szét a szőrt, hogy az állat bőre láthatóvá váljon. Helyezzük a pipetta hegyét a bőrre, majd finoman nyomjuk össze, tartalmát lehetőleg két ponton - az egyik a koponyaalapnál, a másik 2-3 cm-rel hátrébb - a bőrre ürítve.

A tasakból való eltávolításhoz használjunk ollót.

A HELYES ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ JAVASLAT
Fontos ügyelni rá, hogy a készítmény alkalmazása olyan területen történjen, ahonnan az állat nem tudja lenyalni, és biztosítani, hogy az állatok ne nyalogathassák egymást a kezelés után.
Ügyelni kell rá, hogy a készítmény ne nedvesítse be a szőrzetet, mert így a kezelés helyén a szőrzet ragacsos kinézetűvé válik. Ha ez mégis előfordulna, az alkalmazást követő 48 órán belül megszűnik.
A bolha-fertőzések optimális kontrollja érdekében a kezelések gyakoriságát a helyi járványtani helyzet alapján kell meghatározni.
A készítmény ártalmatlanságát értékelő vizsgálatok hiányában a kezelések között legalább 4 hétnek kell eltelnie.
Kezelés előtt az állatok testtömegét pontosan meg kell mérni.

ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐK
Nem értelmezhető.

KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK
Gyermekek elől gondosan el kell zárni!
Ez az állatgyógyászati készítmény különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytől és a nedvességtől való megóvás érdekében.
Csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉSEK
A készítmény nem akadályozza meg a kullancsok megtelepedését, de a kullancsok a megtelepedését követő első 24-48 órában elpusztulhatnak. Ez idő alatt általában nem zajlik le a vérszívás folyamata, így minimálisra csökken a fertőző betegségekkel való fertőződés veszélye. Az elpusztult kullancsok általában leesnek az állatokról, de az esetleg visszamaradt kullancsok is könnyen eltávolíthatók óvatos kihúzással.
Ha a készítményt a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás gyógykezelésének részeként alkalmazzák, ajánlott az allergiás bőrgyulladásban szenvedő állatot és az azzal egy háztartásban élő többi kutyát havonta kezelni.
Ha egy háztartásban több kutya és macska él együtt, a bolhák elleni védekezés optimalizálása érdekében minden állatot megfelelő inszekticid szerrel kell kezelni.
A kullancsok megtelepedése előfordulhat, ezért a fertőző betegségek átvitelének lehetősége nem zárható ki teljes mértékben, ha a körülmények kedvezőtlenek.
A bolhák gyakran megtalálhatóak a kedvtelésből tartott állatok fekvőhelyén és a rendszeresen pihenőhelyül szolgáló szőnyegeken és kárpitozott bútorokon, ezért ezeket súlyos fertőzöttség esetén, valamint a bolhák elleni védekezés megkezdésekor megfelelő rovarirtókkal kell kezelni, továbbá rendszeresen porszívózni szükséges.
Kerülni kell az állat gyakori úsztatását vagy samponos lemosását, mert a készítmény hatékonyságának időtartamát ilyen esetekben nem vizsgálták.

A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések
El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen. Véletlen szembekerülés esetén vízzel azonnal és alaposan ki kell öblíteni.
Kizárólag külsőleges alkalmazásra.
Kezelés előtt az állatok testtömegét pontosan meg kell mérni.
Fontos ügyelni rá, hogy a készítmény alkalmazása olyan területen történjen, ahonnan az állat nem tudja lenyalni, és biztosítani, hogy az állatok ne nyalogathassák egymást a kezelés után.
Sebeken vagy sérült bőrfelületen nem alkalmazható a készítmény.

Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések
A készítmény nyálkahártya- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy a szembe vagy a szájba jusson.
Amennyiben véletlenül a szembe kerül, tiszta vízzel haladéktalanul és alaposan ki kell öblíteni. Ha a szemirritáció tartósan fennáll, orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását vagy címkéjét.
Az alkalmazó személy fipronillal vagy a segédanyagokkal szembeni ismert túlérzékenysége esetén kerülni kell a készítménnyel való érintkezést.
Meg kell előzni, hogy a pipetta tartalma a kéz ujjaival érintkezzen. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel kezet kell mosni.
Használat után kezet kell mosni. Az alkalmazás során nem szabad dohányozni, inni és enni.
Amíg az alkalmazás helye meg nem száradt, a kezelt állathoz nem szabad hozzányúlni, és a gyermekeknek nem szabad megengedni, hogy játszanak velük. Ezért az állatokat nem napközben, hanem kora este ajánlott kezelni, és a rövid ideje kezelt állatoknak nem szabad megengedni, hogy a gazdájukkal - különösen gyermekekkel - együtt aludjanak.

Vemhesség, laktáció vagy tojásrakás idején történő alkalmazás
A készítmény biztonságosságát vemhes és szoptató szukákon nem ellenőrizték, ezért vemhesség és szoptatás alatt kizárólag a kezelést végző állatorvos által elvégzett előny/kockázat elemzésnek megfelelőn alkalmazható.

Egyéb óvintézkedések
A fipronil ártalmas lehet a vízi élőlényekre. Ezért a kutyákat az alkalmazás után két napig nem szabad természetes vizekben úsztatni.
A készítmény alkoholos segédanyaga károsíthatja a festett, lakkozott vagy egyéb háztartási felületeket és bútorokat.
A termék biztonságosságát a célállat faj esetében alátámasztó vizsgálatok során, 8 hetes vagy idősebb, és kb. 2 kg testtömegű kutyák esetében a javasolt adag ötszörösét 3-szor alkalmazva nem tapasztaltak nemkívánatos hatásokat. A mellékhatások előfordulásának kockázata azonban fokozódhat túladagolás esetén, ezért az állatokat mindig a testtömegnek megfelelő méretű pipettával kell kezelni.
A készítmény gyúlékony. Távol kell tartani szikrától, hőtől, nyílt lángtól és más tűzforrástól.

Kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra.

A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKAINAK KEZELÉSÉRE, MEGSEMMISÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK, (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)
A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
A készítmény nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre. A készítményt vagy üres csomagolóanyagát nem szabad tavakba, folyóvizekbe vagy csatornákba dobni.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS UTOLSÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK IDŐPONTJA
2013. február 19.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra.
Állatorvosi vény nélkül kiadható. Szabadon forgalmazható.

Hatásmód
A fipronil a fenilpirazolok csoportjába tartozó rovarölő/akaricid szer. A GABA-komplex gátlásával hat oly módon, hogy a klorid-csatornához kapcsolódik, gátolva ezzel a kloridionok preszinaptikus és posztszinaptikus transzportját a membránon keresztül. Ez a központi idegrendszer szabályozatlan működését eredményezi, ami a rovarok és atkák pusztulásához vezet.

Csomagolás
Háromrétegű fóliából - polipropilén/COC/polipropilén, oldószermentes lakklemez lamináló lágyfólia és polietilén/EVOH/polietilén kopolimer - készült 0,67 ml-es pipetta. A pipetták gyermekbiztos módon 4-rétegű - LDPE/nylon/alumínium fólia/poliészter fólia - fóliatasakba vannak csomagolva, és ez a csomag kerül a külső dobozba.

1,2,3,4,6,8,12,24,30,60,90,120 vagy 150 db pipettát tartalmazó dobozok.
Előfordulhat, hogy nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Forgalmazza:
Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7
Tel:22/516-419


Utolsó módosítás a leírásban: 2019. január